Oxytocin is my drug

Gang på gang bliver jeg blæst bagover over at opleve, hvor fuldstændig fantastisk vores krop er!

Igennem mit arbejde som både jordemoder og akupunktør, bliver jeg ugentligt mindet om hvor vilde kroppens naturlige mekanismer er – hvis vi formår at byde dem de rette rammer. Det i sig selv kan vist fylde en hel blog – og det kommer det måske også til 🙂

Fødslen af vores børn er én af de kropspræstationer jeg gang på gang forbløffes over, betages af og nærer dyb respekt for. Selvom jeg ugentligt er vidne til netop det, tror jeg aldrig jeg bliver rigtig træt af at observere, lære og især finpudse mine egne færdigheder under fødslen. Et af de første kapitler i min jordemoder-lærdom handler om et ganske særligt molekyle kaldet Oxytocin. Oxytocin er et hormon, der er helt essentielt for en fødsel og et kommende moderskab. Udover at stimulere til en masse gode følelser indeni, virker oxytocin fysisk ved at få vores glatte muskulatur til at trække sig sammen. Oxytocin er derfor super vigtig for den kvinde der skal til at være mor. Hendes livmoder skal lave veer under fødslen så barnet nænsomt kan fødes, samt efter fødslen for at sikre at kvinden ikke bløder for meget. Derudover spiller oxytocin en supervigtig rolle i forbindelse med tilknytning til den nyfødte og ikke mindst under amning, men det får sit eget indlæg.

Det giver altså lidt sig selv at vi jordemødre er fans af dette herlige hormon. Jeg er personlig endda nok lidt oxytocinafhængig. Udover at være en vigtig komponent for den fødende kvinde, sker der nemlig ofte det under fødslen at oxytocin-niveauet hos jordemoderen stiger i takt med at fødslen skrider frem, og når barnet er landet trygt i mors favn og alt ånder fred og idyl, kan man se mig liste ud fra fra stuen med blanke øjne, knaldrøde kinder og et sagligt smil på læberne. Samme effekt kan jeg heldigvis også få efter en stor, varm bjørnekrammer fra et menneske jeg holder af, når jeg går hånd i hånd i skoven med Manden i mit liv eller når jeg lister hen for at kigge på mit sovende barn før jeg selv går i seng – og måske endda sniger min næse ned i nakken på ham for at få et lille snif af den dér duft kun ens børn har.  Thank you oxytocin! Thank you motherhood! Du er bedre end det bedste drug!

“Hej! Jeg hedder Mia – og jeg er afhængig af oxytocin”

Billedet her er fra fødslen af vores mindste barn. En intens oplevelse hvor jeg fødte hjemme – omgivet af kærlighed og med de allerbedste muligheder for at give mit oxytocin-niveau et ordentligt boost.

 

Har du lyst til at læse mere fra Dameland så følg mig på

Facebook         Instagram     eller     Bloglovin –  det vil gøre mig helt vildt glad! 🙂

Lignende indlæg

Skriv en kommentar - det gør mig glad :-)

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 Kommentarer

 • SVAR

  Det sjovt – for mig er det både ven og fjende.
  Lægen beder mig give det hurtigt – men så blir min pt dårlig, og alligevel skal det gives hurtigt nok til det kan virke hurtigt mod blødning…

  Jeg oplever ikke samme anstrengelse under et ks som du som jm “gør” under en alm fødsel, men mon ikk mit niveau også er højt, når jeg også står og må blinke en ekstra gang med våde øjne når baby blivet født ❤️
  Blir så berørt hver eneste gang

  Tænk en dag kan vi måske alligevel arbejde sammen som vi talte om for ti på siden snart 😉

 • SVAR

  […] Når jeg skriver at utryghed og anspændthed ikke går godt i spænd med barnefødsler, henviser jeg til at udskillelse af stress-hormoner lægger en kraftig dæmper på oxytocin, som er så vigtig for fødsler. – Jeg er fan af oxytocin, og jeg har tidligere skrevet et indlæg om det lige HER. […]

 • SVAR

  […] er afslappet og rolig, kan dit kærligheds- og velværehormon oxytocin (som jeg har skrevet mere om HER) flyde frit i kroppen. Oxytocin er så vigtigt, når vi skal føde. Det er det hormon, der får […]