E-mail: hi@familyfully.com

Julia Roberts

Født: 28. oktober 1967 (55 år) Georgia
Awards And Honours: Academy Award (2001) Academy Award (2001): Skuespillerinde i en hovedrolle Rolle Golden Globe Award (2001): Bedste skuespillerinde i en filmskuespillerinde i en film
Bemærkelsesværdige familiemedlemmer: ægtefælle Lyle Lovett

Julia Roberts, i sin helhed Julia Fiona Roberts , (født 28. oktober 1967, Smyrna, Georgia, USA), amerikansk skuespillerinde, hvis behændige præstationer i forskellige roller var med til at gøre hende til en af de højest betalte og mest indflydelsesrige skuespillerinder i 1990’erne og begyndelsen af 2000’erne.

Selvom Roberts forældre kortvarigt drev et skuespillerværksted, da hun var barn, havde hun ingen skuespillererfaring eller formel uddannelse, da hun flyttede til New York City efter gymnasiet for at forfølge en karriere i showbusiness. Hun skrev under med et modelbureau ved sin ankomst, men lykkedes ikke med at få job. Hendes første filmrolle dukkede op, efter at hun blev anbefalet af sin ældre bror, skuespilleren Eric Roberts, til en del som hans søster på skærmen i Blood Red (1989), et drama, der foregår i slutningen af 1800-tallet; selvom filmen blev færdig i 1986, blev dens udgivelse forsinket i flere år. Hun optrådte derefter adskillige tv-optrædener, før hun sikrede sig sin første hovedrolle i Mystic Pizza (1988).

Roberts’ karriere tog fart, efter hun blev castet i Steel Magnolias (1989), som indeholdt sådanne veteranskuespillerinder som Shirley MacLaine , Olympia Dukakis og Sally Field. Roberts modtog en Oscar-nominering for bedste kvindelige birolle for sin hjerteskærende skildring af Fields diabetiske datter. I 1990 medvirkede hun i Pretty Woman, en optimistisk komedie om en romantik mellem en prostitueret og en forretningsmagnat, spillet af Richard Gere. Et kæmpe hit, det gjorde Roberts til et kendt navn og gav hende en anden Oscar-nominering.

Roberts fortsatte med at arbejde støt gennem 1990’erne, med hovedrollen i Flatliners (1990), Sleeping with the Enemy (1991), The Pelican Brief (1993), Something to Talk About (1995), Mary Reilly (1996), My Best Friend’s Wedding (1997) og Stepmom (1998), som hun også fungerede som executive producer for. Hendes personlige liv overskyggede dog til tider hendes professionelle karriere, som da hendes meget omtalte ægteskab med sangerinden Lyle Lovett brat sluttede i 1995. I 1999 spillede Roberts hovedrollen i to populære romantiske komedier, Notting Hill og Runaway Bride, hvoraf sidstnævnte igen parrede hende med Gere.

I 2000 lancerede Roberts sit eget produktionsselskab, Shoelace Productions, og samme år krævede hun $20 millioner for sin hovedrolle i Erin Brockovich. Filmen portrætterede den virkelige historie om en advokatfuldmægtig, der hjalp borgerne i en by i Californien med at vinde et forlig på flere millioner dollar mod et forsyningsselskab for helbredsproblemer forårsaget af virksomhedens forurening af deres drikkevand. For sin præstation vandt Roberts en Oscar for bedste skuespillerinde. Hun medvirkede senere over for Brad Pitt, George Clooney og Matt Damon i storfilmkomedien Ocean’s Eleven (2001) og dens efterfølger Ocean’s Twelve (2004). Hun optrådte også i forholdsdramaet Closer (2004).

I 2006 leverede Roberts stemmen til edderkoppen Charlotte i den animerede filmatisering af EB Whites elskede børnebog Charlotte’s Web. Det år fik hun sin Broadway-debut i Three Days of Rain og fik blandede anmeldelser. Roberts optrådte derefter sammen med Tom Hanks i Charlie Wilson’s War (2007), en film baseret på sande begivenheder omkring den amerikanske regerings involvering i den afghanske modstand mod Sovjet i 1980’erne. Hendes efterfølgende film inkluderede familiedramaet Fireflies in the Garden (2008); Duplicity (2009), hvor hun spillede en virksomhedsspion; og den romantiske komedie Valentine’s Day (2010).

Efter at have spillet hovedrollen i Eat Pray Love (2010), som blev tilpasset fra Elizabeth Gilberts bedst sælgende erindringsbog af samme navn, Roberts, der spillede en community-college professor , sammen med Hanks i Larry Crowne (2011). I Mirror Mirror (2012), en komisk version af Snehvide-fortællingen, beboede hun rollen som den onde dronning. Hun krydsede derefter sværd med Meryl Streep – der spillede hendes vildt kritiske mor – i familiedramaet August: Osage County (2013), baseret på skuespillet af Tracy Letts; rollen gav Roberts en Oscar-nominering for bedste kvindelige birolle. Hun påtog sig senere rollen som læge, der hjalp homoseksuelle mænd i de første år af AIDS-krisen i New York City i The Normal Heart (2014), en tv-tilpasning af Larry Kramers skuespil.

I spillefilmen Secret in Their Eyes (2015), Roberts portrætterede en FBI-agent, hvis datter bliver voldtaget og myrdet. Hun sluttede sig derefter til rollebesætningen i ensemblekomedien Mother’s Day (2016) som en hårdtkørende forretningskvinde. I Jodie Fosters Wall Street-thriller Money Monster (2016) er Roberts’ karakter producenten af et finansiel rådgivningsprogram, som er taget som gidsler sammen med værten (Clooney) og deres besætning. I 2017 lånte Roberts sin stemme til animationsfilmen Smurfs: The Lost Village og spillede mor til et barn med en sjælden ansigtstilstand i Wonder. Året efter spillede hun hovedrollen som terapeut, der arbejdede på en facilitet for at hjælpe veteraner med at tilpasse sig det civile liv i Homecoming, hendes første tv-serie, og som en mor, hvis søn springer over sit rehabiliteringsprogram for at vende hjem til jul i Ben Is Back.

Roberts optrådte derefter i tv-miniserien Gaslit (2022), et drama centreret om Martha Mitchell, den udtalte hustru til den amerikanske justitsminister John Mitchell, og forsøgene på at miskreditere hende, da hun forsøgte at afsløre sandheden om Watergate-skandalen . Også i 2022 blev Roberts genforenet med Clooney for Ticket to Paradise, en rom-com, hvor et skilt par forsøger at stoppe deres datters bryllup.

Igennem hele sin karriere har Roberts støttet adskillige velgørende organisationer, herunder UNICEF og det amerikanske Røde Kors Disaster Relief Fund. For at øge bevidstheden om truede dyrearter fortalte hun dokumentaren In the Wild: Orangutans with Julia Roberts (1998), og for Wild Horses of Mongolia (2000) boede hun sammen med mongolske nomader i flere uger; begge programmer dukkede op på amerikansk tv.

E-mail: hi@familyfully.com