E-mail: hi@familyfully.com

Lidt kendte fakta om Kirsten Dunst

“Jeg vil gerne vokse op og være smuk. Jeg ved, at det er ligegyldigt, men det gør ikke ondt.” —Kirsten Dunst

Kirsten Dunst er en berømt skuespillerinde, der er bedst kendt for sin rolle som barnevampyr i Interview with the Vampire og som Mary Jane i Spider-Man. Hun er hjemmehørende i New Jersey og brød på scenen som et lille barn og fortsatte derefter med at booke roller med succes ind i voksenalderen. Et romantisk-komedie geni, Dunst blev kendt for at spille elskelige, skæve roller som ung voksen, før hun langsomt udfordrede sig selv med mørkere, mere seriøse roller, efterhånden som hun modnedes. Alligevel har hun haft sin rimelige andel af skandaler på vejen fra børnestjernestatus til hendes genfødsel som en Hollywood-bonafide. Her er 42 fakta, der giver dig lyst til at være hendes ven.

Kirsten Dunst Fakta

42. Fashion Baby
Som barn stod Dunst som model for et af de største internationale bureauer, Ford. Dunst er inkluderet i de eksklusive rækker af Anderson Cooper, Lindsay Lohan, Amanda Bynes og Courtney Cox, som har Ford Modeling Agency at takke for at sætte gang i deres karriere.

41. Hård konkurrence
Dunst havde stor succes i 90’erne som børneskuespiller. Med hård konkurrence om roller på det tidspunkt arbejdede hun hårdt på at skabe en plads til sig selv. Blandt hendes konkurrenter var Christina Ricci og Scarlett Johansson. Ricci tabte til Dunst for rollerne i Interview with the Vampire and Little Women. Dunst slog også Johansson for roller i Jumanji og senere Elizabethtown.

40. Smukke mennesker
Dunst har haft æren af at blive opført som en af magasinet Peoples 50 smukkeste mennesker i verden ikke én men to gange. Hun fik første gang nævnte titel i 1995 i en alder af 13 år. Derefter blev hun nomineret igen i 2002. Samme år blev hun også kåret som en af Teen People’s 25 Hottest Stars Under 25.

39. Entreprenør
Dunst har lidt af en iværksætterånd. Hun startede sammen med sin mor Wooden Spoon Productions Inc. Navnet var inspireret af hendes bedstemor, som altid havde en træske i sin pung for at holde Dunst og hendes bror i kø. Dunsts vision var, at virksomheden skulle være kvindedrevet med fokus på kreativt inspirerede projekter. Da han talte om virksomheden, sagde Dunst: “… det blander og rører og skaber, og det er meget kvindeligt. Vi vil have et kraftfuldt kvindefilmselskab. Vi vil ansætte kvinder i høje, høje stillinger, lave bedre manuskripter til piger.” Dunst er en babyfeminist med en vision for fremtiden og voksede til en stærk kvinde med sit eget sind og et mål om altid at udfordre sig selv.

38. Jodie Foster
Som ung skuespillerinde citerede Dunst Jodie Foster som et af sine forbilleder. Foster handlede, skrev, instruerede og drev sit eget produktionsselskab og repræsenterede alt, hvad Dunst stræbte efter at opnå. Når de ved det, er det let at se de mange karriereparalleller mellem de to – de var begge unge, da de havde en breakout-rolle, som ændrede deres liv, og de har haft succes med at instruere og producere arbejde. Med hensyn til rollemodeller har Dunst bestemt valgt en god.

37. Tredje suppleant
Dunst var faktisk den tredje suppleant til rollen som Mary Jane Watson i Spider-Man. Hun blev først tilbudt rollen, efter at Kate Hudson og Alicia Witt begge afviste den. Som de siger i branchen, er den tredje blondine en charme. (Jeg erkender, at Witt ikke er blond, men jeg vælger at ignorere det af hensyn til vittigheden.)

36. Cameos
Dunst kan godt lide at deltage i de produktioner, hendes kærester arbejder på. Mens hun besøgte Jake Gyllenhaal på settet af The Day After Tomorrow, benyttede hun sig af muligheden for at komme i baggrunden og fik en cameo-optræden. Så i et afsnit af Black Mirror var hendes partner Jesse Plemons med i, Dunst var på besøg på settet, da hun spurgte instruktøren “Kan jeg spille?” Han sagde sikkert, så hun hoppede ind i en scene. Du kan se hende i to sekunder, før hun forsvinder fra billedet.

35. Favoritter
Dunsts yndlingsfilm er Annie Hall og Edward Scissorhands. Hendes yndlings-tv-shows er Friends, Curb Your Enthusiasm og Da Ali G Show. Booyakasha.

34. Royalty
Det ser ud til, at Dunst virkelig nyder at spille karakterer fra den øverste del af samfundet, som bliver væltet af befolkningen. I Anastasia giver hun stemme til otte-årige Anastasia, hvis familie har en forbandelse påberåbt mod dem af den onde troldmand Rasputin, der opildner til den russiske revolution. I Marie Antoinette spiller hun den dødsdømte titulære karakter.

33. Covergirl
Dunsts introduktion til popkulturen fandt sted som et lille barn. Hun var på forsiden af den anden roman i Baby-Sitter’s Club-serien. Claudia and the Phantom Phone Calls blev udgivet i 1986. Dunst sagde om hendes udseende: “Jeg var en barnemodel/skuespillerinde, og jeg gjorde det udelukkende for pengenes skyld.”

32. Kiki
“Kiki” er, hvordan Dunst ville omtale sig selv, da hun var lille. Ude af stand til at udtale sit eget navn, døbte hun sig selv Kiki for at gøre tingene lettere. Bedårende nok gav hun også stemme til en karakter ved navn Kiki i den engelsk-døbte Kiki’s Delivery Service.

31. Gallakjole
Til hendes gymnasiebal gjorde Dunst noget, vi normale ikke-berømte mennesker gør hele tiden: hun lånte en kjole af en ven. Bortset fra, at veninden tilfældigvis var Sofia Coppola, og kjolen var en John Galliano, som Coppola tidligere havde båret til Golden Globes.

30. Charitable Givings
Dunst er blevet anerkendt for sit humanitære arbejde, og hun vandt Spirit of Elysium Award for sit arbejde med velgørenhedsorganisationen Art of Elysium i 2010. De “støtter enkeltpersoner midt i vanskelige følelsesmæssige livsudfordringer såsom sygdom, hospitalsindlæggelse, fordrivelse, indespærring og/eller krise ved at tilbyde en række kreative værktøjer til at hjælpe dem med at realisere lindring, lykke, befrielse og selvstyrkelse gennem udforskning og udtryk på sociale og kollaborative måder.”

29. Dokumentar
Under præsidentvalget i 2008 instruerede og fortalte Dunst en dokumentar om valg og lav valgdeltagelse. Hvorfor tirsdag graver i valgdagens historie, hvordan det kom til at falde på en tirsdag, hvorfor det ikke er en helligdag, og hvordan alt dette bidrager til en så lav valgdeltagelse.

28. Tyske rødder
Dunst har dobbelt statsborgerskab for USA og Tyskland. Hendes far blev født i Tyskland. Kirsten kan sproget flydende og besøger af og til sine bedsteforældre, som bor i Hamborg.

27. Musikvideoer
Dunst har været med i en række musikvideoer, der spænder over alle mulige musikalske genrer. Hun var med i Savage Gardens “I Knew I Loved You”, som var en virkelig ikonisk sang, hvis blotte omtale sætter sig fast i mit hoved. Den legendariske Beastie Boys’ “Make Some Noise”-video var fyldt med berømtheder, inklusive Dunst, og hun optrådte også i REM’s “We All Go Back To Where We Belong.”

26. Just Dance
I Eternal Sunshine of the Spotless Mind dater Dunst og Mark Ruffalos karakterer. Scenen, hvor de to i deres undertøj danser rundt om en bevidstløs Jim Carrey, var faktisk improviseret. I en anden scene, hvor Ruffalo skræmmer Dunst, fortalte instruktøren, Michel Gondry, Ruffalo at gemme sig et andet sted for hver optagelse, så han virkelig ville overraske hende.

25. Baby
Dunst og forlovede Jesse Plemons har været kærester siden 2016, og de bød deres søn Ennis Howard Plemons velkommen til verden torsdag den 3. maj 2018.

24. Nixon
Filmen Dick foregår i 1970’erne under Richard Nixons præsidentperiode. Da disse omgivelser lå længe før Dunst og medstjernen Michelle Williams blev født, var de ikke imponerede over Dan Hedayas skildring af Nixon. De følte, at han overspillede rollen og spillede Nixon som mere en karikatur. Dunst og Williams måtte forsikres af de ældre medlemmer af produktionsholdet om, at Hedaya spillede Nixon, præcis som han var i det virkelige liv.

23. Vokaltalent
Dunst har en slags blæsende høj stemme, nærmest synge-sang som i naturen, så naturligvis ville der komme en rolle, der ville spille til denne styrke. Faktisk synger hun i filmen Get Over It. Hun crooner “Dream of Me”, og hun gjorde et så godt stykke arbejde, at sangen blev endda inkluderet i soundtracket. Hun indspillede også to sange til sin ven Jason Schwartzmans soloalbum Nighttiming, “This Old Machine” og “Summer Day.”

22. Spider Wig
Dunst spillede den populære tegneseriefigur Mary Jane Watson i Spider-Man. I stedet for at farve sit hår til filmen, valgte hun at gå med paryk. Til efterfølgeren Spider-Man 2 gav hun efter og farvede sit hår rødt til rollen. Hun må virkelig have hadet den paryk.

21. Træning
Til sin rolle i Wimbledon gennemgik Dunst intensiv træning for at kunne bevæge sig som en professionel tennisspiller. Hun arbejdede timer om dagen med sin tennistræner før optagelserne for at forberede sig til sin rolle og øge sin forståelse af spillet. Det betalte sig tydeligt, da man virkelig kan mærke spændingen, frustrationen og presset for at få succes, der kommer på tværs af hendes skildring.

20. Kemi
Kemi er så vigtigt et aspekt af en film, især for romantiske film. Nogle film vil synke eller svømme på grund af kemien mellem hovedrolleindehaverne. Sådan var tilfældet for Elizabethtown. Ashton Kutcher blev oprindeligt castet overfor Dunst til filmen, men instruktøren, Cameron Crowe, måtte lave et hårdt opkald, da det var tydeligt, at Kutcher og Dunst ikke havde nogen kemi. Crowe valgte i sidste ende at droppe Kutcher fra filmen. Optagelserne måtte skubbes tilbage, hvilket gjorde det muligt for Orlando Blooms program at åbne, som hele tiden var Crowes bedste valg. Vibe er alt, mennesker.

19. Versailles
Dunst har optaget en film i to meget forskellige Versailles. For Marie Antoinette fik filmholdet enorm adgang til at optage scener i Versailles-slottet i Frankrig. Og i Elizabethtown blev noget af filmen optaget i Versailles, Kentucky.

18. Manic Pixie Dream Girl
Dunsts karakter Claire fra Elizabethtown inspirerede til fremstillingen af udtrykket “Manic Pixie Dream Girl”. Som Nathan Rabin, en klummeskribent med The AV Club, skrev om Dunsts rolle i filmen, “Den maniske Pixie Dream Girl eksisterer udelukkende i følsomme forfatter-instruktørers febrilske fantasi for at lære grublende sjælfulde unge mænd at omfavne livet og dets uendelige mysterier og eventyr. The Manic Pixie Dream Girl er et alt-eller-intet-forslag. Publikum ønsker enten at gifte sig med hende med det samme (på trods af at The Manic Pixie Dream Girl er, du ved, en fiktiv karakter), eller de ønsker at begå alvorlig legemsbeskadigelse mod dem og deres nærmeste familie. Hvad mig angår, lad os bare sige, at jeg ikke kommer til at fri til Dunsts psykotisk chippere servitrice i himlen snart…” Det er næsten, som om vi har Kirsten Dunst skylden for hele dette fænomen.

17. Ligesom mor, som datter
Dunsts mor var stewardesse, da hun var yngre. Så på en mærkelig måde var det skæbnen, at Dunst ville få rollen til at spille en i Elizabethtown.

16. Nomineret
Dunst er blevet nomineret til to Golden Globes og en Emmy. For sin rolle som Claudia i Interview with the Vampire blev Dunst nomineret til Golden Globe for bedste præstation af en skuespillerinde i en birolle i en film. Dunsts optræden i Fargo gav hende både en Golden Globe og en Emmy-nominering.

15. Screams of MJ
I Spider-Man spiller franchisen Dunst en karakter, der ser ud til at komme i problemer. Derfor kan man ofte høre hende skrige gennem hele serien. Du kan dog bemærke, at nogle af skrigene lyder bekendte. Faktisk blev alle de Dunst-skrig, du hører gennem Spider-Man 3, faktisk genbrugt fra den anden film. Jeg gætter på, at hun løb forpustet?

14. Bedste nogensinde
Dunst mener, at den bedste præstation, hun nogensinde har ydet, var i All Good Things. Hun fortæller den oplevelse, hun havde med at læse manuskriptet for første gang, til Jodie Foster, da hun læste manuskriptet til The Accused. Interessant nok sendte hendes costar Ryan Gosling hende blomster efter en scene, hvor han trak hende, fordi han følte sig så forfærdelig over, hvad han blev bedt om at gøre. Måske har det at have en hensynsfuld medspiller hjulpet Dunst til at være mere afslappet og givet hende mulighed for at yde en overlegen præstation? Kan dette være hemmeligheden bag hendes succes? Følg med for at finde ud af det, lige efter jeg har skrevet Gosling om at sende mig nogle blomster.

13. Anchors Away
Dunst er en af 12 berømte cameos, der finder sted i Anchorman 2: The Legend Continues. Hun er en krigsgudinde ved navn Skyernes Eltrousias. Nogle andre cameos, der fandt sted i filmen, omfatter Tina Fey, Amy Poehler, Vince Vaughn, Liam Neeson, Jim Carrey og Marion Cotillard.

12. Bare-Faced
Dunst bar ingen makeup til sin optræden i filmen Midnight Special. Hun ser selvfølgelig stadig bemærkelsesværdig smuk ud.

11. White Devil
Dunsts karakter i Hidden Figures var ikke baseret på én person i det virkelige liv. Hun var faktisk en sammenlægning af forskellige hvide kolleger fra NASA, der skulle demonstrere den afvisendehed, som de sorte kvindelige matematikere oplevede, mens de arbejdede der.

10. Lemonade
Godset, hvor filmen The Beguiled blev optaget, er det samme rum, der blev brugt til Beyonces visuelle Lemonade-album. Madewood Plantation House var med i Lemonade, mest fremtrædende i sangen “Sorry”. Da de yngre skuespillerinder i The Beguiled hørte om nyheden, blev de meget begejstrede. Under optagelserne hyldede Elle Fanning og Dunst den udsmykkede stol, Beyonce drapererer sig over ved at genskabe scenen med Serena Williams. Dunst krediterer Fanning for ordningen: “Det var Elles idé, jeg var ikke cool nok til at vide det. Jeg tænkte: ‘Åh, okay! Ja, jeg poserer med dig Elle!’” Jeg synes, det er rimeligt at sige, at enhver af os ville have gjort det samme.

9. Hard Day’s Work
Ifølge Dunst var hendes sværeste rolle nogensinde for Woodshock. Hun spiller en ung kvinde, der psykologisk ryster efter et ødelæggende tab.

8. Berømte kærester
Dunst har datet en hel del af sine medskuespillere. Disse omfatter Jake Gyllenhaal, Garrett Hedlund og hendes nuværende skønhed Jesse Plemons. Hun og Tobey Maguire begyndte også i al hemmelighed at date halvvejs gennem Spider-Man og slog op, før de filmede efterfølgeren.

7. Accidental High
I filmen Woodshock spiller Dunst en hashdispensary-medarbejder, som får hende til at ryge joints i mange scener. Til film, hvor dette er påkrævet, bruges der typisk falsk ukrudt. Nå, ulykker sker. Under optagelserne fik Dunst, hvad hun troede var en falsk joint, men det viste sig at være den ægte vare. Efter et tag følte Dunst sig ikke helt rigtig. Hun begyndte at gå nervøst og troede, at hun skulle på hospitalet. Mysteriet blev løst, da nogen opdagede, at de lokale havde smidt nogle rigtige joints ind med de falske bare for sjov. Hun måtte endda sendes hjem for dagen!

6. Cheer
Dunst var en cheerleader i gymnasiet, og denne tidligere oplevelse hjalp hende med at få rollen som Torrance i Bring It On. Jeg betragter dette som en af Dunsts bedste film, så på en måde er det ikke overraskende, at denne karakter også er den, hun forholder sig mest til. “Jeg var den pige.” Hun sagde engang: “Det var ligesom jeg var i gymnasiet som mig selv. Det var slet ikke en strækning. Jeg var en cheerleader, min bedste ven var en cheerleader. Jeg deltog ikke i konkurrencer, men jeg så dem på tv.”

5. Depression og genoptræning
I 2008 tjekkede Dunst sig frivilligt ind på Utahs Cirque Lodge for depression. Hun åbnede op om sin kamp med mental sundhed og sagde: “Jeg har oplevet depression, mange mennesker har. Min var forårsaget af et par ting. Jeg følte en masse stress fra alle disse forskellige områder …” Efter at være blevet løsladt fra genoptræning undgik Dunst større roller, der ville sætte hende tilbage i rampelyset.

4. Melankoli
Dunst kanaliserede sin egen oplevelse med depression til sin rolle i Melancholia. Som hun sagde: “Jeg bragte min egen vinkel [til rollen], men jeg skildrer i høj grad [instruktørens] oplevelse af depression. Vi mødtes før jeg lavede filmen og talte om, hvordan lyset går ud af dine øjne. Folk taler ikke om depression, så for mig var det virkelig fantastisk, at det her skulle blive portrætteret.” Hun vandt bedste kvindelige hovedrolle ved filmfestivalen i Cannes for sin skildring af en dybt deprimeret kvinde i filmen.

3. Cooties
Dunsts udbrudsrolle var som evigt unge vampyr Claudia i filmen Interview with the Vampire, baseret på bogen af Anne Rice. I filmen deler Dunst og Brad Pitts karakterer et ømt øjeblik sammen. Scenen opfordrede Dunst og Pitt til at kysse hinanden. Det gjorde Dunst mildest talt ubehageligt at få sit første kys med en mand, der er mange år ældre end hende. “Jeg syntes, det var ulækkert, at Brad havde tøser. Jeg mener, jeg var 12,” sagde hun.

2. Too Young
Da Interview with the Vampire blev udgivet, fik Dunst ikke lov til at se det. Hendes forældre forbød hende at se hendes mesterværk, da de mente, det ville være for skræmmende for hende. Personligt tror jeg, de kan have en pointe. Lad os ikke glemme scenen, hvor Lestat uhyggeligt spiller på et klaver, der ligner et oppustet, forrådnende lig og siger: “Claudia, du har været en meget, meget fræk pige,” og sætter punktum i hvert ord, som om han kører i en pæl. Fuldstændig skræmmende.

1. Robin
Mens han arbejdede på Jumanji, nød Dunst virkelig at kunne tilbringe tid med Robin Williams. Han lavede altid vittigheder på settet og lavede indtryk for at underholde de andre medvirkende. Dunst sagde, at hun lærte meget om improvisation af ham. Hendes yndlingsting var dog, da Williams efterlignede Jodie Foster fra filmen Nell, der bestilte ved en drive-thru.

E-mail: hi@familyfully.com