E-mail: hi@familyfully.com

Louis CK

Fakta
Også kendt som Louis Szekely
Født 12. september 1967 (55 år) • Washington, DC • USA
Awards And Honours Emmy Award (2014) • Emmy Award (2012) • Grammy Award (2011)

Louis CK, ved navn Louis Szekely, (født september 12, 1967, Washington, DC, USA), amerikansk komiker, skribent, instruktør og producer kendt for sin ribbalde bekendelsesstand-up-komedie og for sit tv-show Louie.

Szekely blev opvokset i Mexico City indtil syv år gammel, da hans familie flyttede til Massachusetts. I folkeskolen begyndte han at style sit navn “Louis CK”, ved at bruge en fonetisk gengivelse af sit efternavn. Efter at have afsluttet gymnasiet arbejdede han som automekaniker, mens han prøvede stand-up comedy-rutiner på åben mikroaftener i Boston-området. I 1989 flyttede CK til New York City, hvor han fortsatte med at finpudse sin stand-up og begyndte at lave kortfilm.

Han sluttede sig til forfatterstaben på Late Night med Conan O’Brien i 1993, og begyndte en karriere skriver til tv-shows af respekterede komikere som Conan O’Brien, David Letterman og Chris Rock. CK vandt en Emmy-pris i 1999 for sit arbejde på The Chris Rock Show, og i 2001 skrev og instruerede han den excentriske spillefilm Pootie Tang, en skuffelse fra billetkontoret, der senere fik en kultfølge. Han var også forfatter på rock-stjernefilmene Down to Earth (2001) og I Think I Love My Wife (2007).

Mens CK gjorde sig bemærket som forfatter, var hans ærlige holdning -up-rutiner voksede i popularitet og skaffede ham gradvist et ry som en “tegneseries tegneserie”. Han var kendt for at udforske den mørkere side af den menneskelige natur i sit sceneshow – ofte udvinde de mest intime detaljer i sit personlige liv for materiale – og være en person, der sagde de ting, et publikum ikke ville indrømme at tænke. Godt hjulpet af sin kyndige brug af internettet via sin blog og ofte udbredte YouTube-klip af hans optrædener, etablerede CK sig som en fremtrædende amerikansk turnerende stand-up komiker i midten af det første årti af 2000’erne.

I 2006 skabte, cowrote og medvirkede CK i Lucky Louie, en tv-serie på HBO-kabelkanalen, der mindede om arbejderklasse sitcoms fra fortiden, såsom The Honeymooners og All in the Family. Lucky Louie mødte blandede anmeldelser fra kritikere og varede kun en sæson, før den blev aflyst.

I 2010 skabte CK for kabelkanalen FX en anden tv-serie, Louie, et offbeat, løst struktureret show, der bestod af korte , ofte surrealistiske narrative segmenter – som ikke altid var komiske af natur – blandet med klip af CKs stand-up optrædener. Han havde endnu mere kreativ kontrol i dette andet forsøg på at køre et tv-show: han skrev, instruerede, redigerede og medvirkede i programmet. Louie var et hit blandt kritikere, og CK modtog Emmy-priser for sit forfatterskab (2012 og 2014) samt flere nomineringer for bedste hovedrolle i en komisk serie (2011-15). Efter at seriens femte sæson sluttede i 2015, gik Louie på en længere pause.

CKs ekstremt praktiske tilgang til hans projekter udvidede til hans stand-up-special fra 2011 Louis CK: Live at the Beacon Theatre. Han producerede, instruerede og redigerede den Emmy-vindende special, som, inden den blev sendt på tv, blev distribueret på CK’s websted til en lav pris ($5) for at gøre den mere tilgængelig for sine fans og for at modvirke ulovlige downloads. Han blev meget rost for denne roman (i hvert fald for komedieverdenen) forretningsmodel. I 2014 udgav CK en spillefilm, som han havde instrueret i 1998, Tomorrow Night, via en download på $5 fra hans websted. CK producerede også konventionelt udgivne lyd- og videooptagelser af hans stand-up optrædener. Hilarious (2011) og Live at Madison Square Garden (2015) vandt Grammy Awards for bedste komediealbum. I 2017 udgav han en stand-up special gennem streamingtjenesten Netflix blot kaldet 2017.

Derudover medvirkede tegneserien i sådanne film som The Invention of Lying (2009), Woody Allens Blue Jasmine (2013) , og David O. Russell’s American Hustle (2013). CK gav stemmen til en terrier i den computeranimerede børnekomedie The Secret Life of Pets (2016). Han havde en tilbagevendende rolle i sitcomen Parks and Recreation. CK medskabte og skrev også tv-showet Baskets, som havde premiere i 2016 og indeholdt Zach Galifianakis som rodeoklovn; skabt, skrev, instruerede og medvirkede i webserien Horace og Pete (2016), om det, der foregår på en bar; og medskabte og producerede tv-showet Better Things, som begyndte at blive vist i 2016 og følger en skuespillerindes og enlig mors kampe.

I november 2017 offentliggjorde The New York Times en artikel, hvor en række kvinder anklagede CK af seksuel forseelse. Han udtalte efterfølgende, at deres historier var sande, og han udtrykte anger for sine handlinger. FX afsluttede sin tilknytning til CK, og han blev fjernet som producer fra shows som Baskets og Better Things. Louies skæbne var usikker, selvom det var usandsynligt, at den ville vende tilbage. Derudover annoncerede distributøren for I Love You, Daddy (2017) – som CK skrev, medvirkede i og instruerede – at den havde aflyst filmens biografudgivelse.

I august 2018 aflagde CK et overraskelsesbesøg. til en komedieklub i New York City, hvor de optræder med en stand-up rutine. Andre optrædener fulgte, og hans tilbagevenden vakte blandede reaktioner. I 2020 udgav han stand-up-komediefilmen Sincerely Louis CK. Det blev akkompagneret af en lydversion, som senere vandt en Grammy for bedste komediealbum.

E-mail: hi@familyfully.com